Úvodní strana » Články
  • Lomnický selský den

    Uplynulý víkend jsme se s naším stánkem Zemědělství žije! vydali do podhůří Jizerských hor na Selský den, který pořádal ZEOS Lomnice v Lomnici nad Popelkou.

  • Na celý kraj najednou padla šedá clona a za necelých 20 minut bylo v ZOD Rataje „sklizeno“

    Po řádění supercely v ZOD Rataje v červenci tohoto roku zapsal pojišťovací agent do protokolu 99% škodu. Něco takového už dlouho neviděl. S předsedou družstva Ing. Josefem Sedláčkem jsme mluvili o tom, že se museli s touto ztrátou vyrovnat nejenom po stránce ekonomické, ale i po té psychologické. Vždyť z minuty na minutu přijdete o smysl své práce.

  • Jablečná sezóna začíná

    Ovocnáři začínají sklízet první odrůdy jablek! Opět pro vás zveřejňujeme mapu prodejců jablek ze dvora a mapu samosběrů jablek. Neváhejte! Najděte si svého ovocnáře ve vašem okolí a nebudete muset nakupovat předražená jablka v supermarketech.

  • Jak ořou mistři

    Mistrovství České republiky v orbě. Podívejte se, jak započal trénink na Střední škole řemeslné v Jaroměři. Na Střední škole řemeslné v Jaroměři začal trénink na mistrovství republiky v orbě...

  • Oslava sklizně na Letenské pláni

    Uplynulý víkend jsme se s naším projektem Zemědělství žije! zúčastnili Dožínek na Letenské pláni. Program celého dne byl velmi bohatý, zejména pro ty nejmenší návštěvníky.

  • Sejdeme se na Zemi živitelce

    Již za necelý týden se otevřou brány českobudějovického výstaviště a začne tradiční výstava Země živitelka, jejíž součástí jsou i národní dožínky. Snad již v té době budete mít svoji úrodu pod střechou a budete mít čas, a hlavně chuť přijet. Novinek, které by vás zajímali z profesionálního hlediska, zřejmě příliš nenajdete, od toho jsou jiné speciálně zaměřené akce. Ale je to dobrá příležitost pro setkání s kolegy z oboru, s obchodními partnery a hlavně přáteli. Věřím, že se mezi přátele mohu počítat i já a všichni mí kolegové z kanceláře.

  • Den otevřených dveří v ZOD SLEZSKÁ DUBINA

    Dne 23. června 2023 uspořádalo Zemědělské a obchodní družstvo SLEZSKÁ DUBINA v době od 13.00 hodin Den otevřených dveří, který byl určen nejen pro členy družstva a spolupracující firmy, ale také pro širokou veřejnost.

  • Den otevřených dveří ve společnosti TOPAGRA, spol. s r.o.

    V pátek 16. června 2023 v rámci Dnů českého zemědělství otevřela společnost TOPAGRA, spol. s r.o. v Topolné brány své farmy široké veřejnosti, studentům SOU a dětem z okolních MŠ a ZŠ. Návštěvníci si v areálu společnosti mohli prohlédnout stáje i moderní zemědělské stroje a nahlédnout do zákulisí fungování zemědělského podniku.

  • Absence zemědělské ekologické praxe v zemědělství

    Farmářem se člověk nestává pouhým absolutoriem VŠ studia zemědělského směru, myslí si Jiří Prachař, ředitel Farmářské školy. Absence zemědělské ekologické praxe na našich zemědělských středních i vysokých školách ho přivedla k nápadu založit školu, kde se studenti právě praxí naučí ekologickému zemědělství. Na jeho vyšší odborné škole, o níž mluví jako o škole „bez budovy“, se i teorie vyučuje převážně v terénu a studenti tak mají spoustu příležitostí seznámit se s realitou zemědělského povolání.

  • Dny českého zemědělství nabídly osvětu i pobavení

    Návštěva nové robotické stáje, prohlídka nejmodernějších digitálních technologií pro precizní zemědělství, nebo nová automatizovaná dojírna krav. To vše zažili návštěvníci Dnů českého zemědělství, které letos proběhly 16. a 17. června v rámci osvětového projektu Zemědělství žije! Ten si klade za cíl edukovat širší veřejnost, která dnes již většinově žije ve městech a o zemědělství má minimální povědomí. Jak dokládá průzkum Zemědělského svazu ČR realizovaný společností Ipsos je nejvyšší neznalost české veřejnosti v problematice strategických témat, jako je ekologické zemědělství, užívání pesticidů, národní potravinové soběstačnosti, dotací a konkurenceschopnosti na evropské úrovni.

Aktuality

  • Poskytli jsme záštitu soutěže Mladý zemědělec

    Poskytli jsme záštitu soutěže Mladý zemědělec, která je určena žákyním a žákům 7. a 8. tříd základních škol a jejím cílem je zvýšit povědomí žáků o zemědělství.

  • Zdravé stravování podpoří projekt „Půl talíře"

    Včera byla oficiálně zahájena kampaň projektu „Půl talíře“, který má za cíl propagovat zdravější stravování mezi Čechy. Tato kampaň, podpořená Evropskou unií a Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo, klade důraz na konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce jako nezbytné součásti vyvážené stravy.

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.