Úvodní strana » Články » Zemědělská olympiáda na brněnském výstavišti

Zemědělská olympiáda na brněnském výstavišti

Zemědělský svaz České republiky připravil ve spolupráci se Střední školou hospodářskou a lesnickou Frýdlant u příležitosti konání Národní výstavy hospodářských zvířat v Brně zemědělskou olympiádu pro střední zemědělské školy. Olympiády se účastnilo 19 soutěžících z deseti středních škol napříč celou republikou od Stříbra až po Frýdek-Místek.

Pro studenty byly nachystané jak teoretické, tak i praktické dovednosti. Teoretický test s dvaceti otázkami se prokousali všichni s menším či větším úspěchem, ekonomický příklad však byl oříškem pro všechny bez ohledu na absolvovaný ročník. Poznávání strojů, plodin i semen zvládli téměř bez potíží, avšak oříškem byla národní plemena, jejichž poznávání přichystal o Národní centrum při VÚŽV. Odhad hmotnosti 93 kilového přeštíka přinesl velkou variabilitu, stejně jako odhad hmotnosti pšenice ve válci podle objemu.

Jízdou zručnosti modelem traktoru s přívěsem na dálkové ovládání prošli jen ti nejzručnější. Velké překvapení však přišlo při dojení, jednak byli všichni velmi šikovní a jeden ze soutěžících dokonce dokázal během půl minuty nadojit neuvěřitelných 1830 ml!

Po sečtení všech bodů za jednotlivé disciplíny se na vrchol vyšplhali hned dva soutěžící ze Střední školy zemědělské a přírodovědné v Rožnově pod Radhoštěm s rozdílem jediného bodu. Z maximálně možných 110 bodů si ten nejlepší vysloužil 88 bodů. Třetí příčku obsadil druhák ze Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant.

Hlavní ceny do soutěže podpořené Ministerstvem zemědělství věnovala společnost BD Tech, Zemědělský svaz ČR a Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně.

Aktuality

  • Poskytli jsme záštitu soutěže Mladý zemědělec

    Poskytli jsme záštitu soutěže Mladý zemědělec, která je určena žákyním a žákům 7. a 8. tříd základních škol a jejím cílem je zvýšit povědomí žáků o zemědělství.

  • Zdravé stravování podpoří projekt „Půl talíře"

    Včera byla oficiálně zahájena kampaň projektu „Půl talíře“, který má za cíl propagovat zdravější stravování mezi Čechy. Tato kampaň, podpořená Evropskou unií a Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo, klade důraz na konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce jako nezbytné součásti vyvážené stravy.

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.