Úvodní strana » Články » Zažijte zemědělství

Zažijte zemědělství

Traktory a kombajny s klimatizovanou kabinou, počítačovými obrazovkami, navigací, moderní stáje s drbadly a postýlkami pro krávy, dojírny na čipy a mnoho dalších vymožeností dnes usnadňuje práci v oboru. Ten navzdory nejmodernějším technologiím, které napomáhají ve správné péči o krajinu a dopřávají hospodářským zvířatům dostatečný komfort, stále vzbuzuje na veřejnosti vzdor. Lidé nějak častěji zapomínají, jak moc důležitý tento obor pro život člověka je a jaký luxus mu vlastně dopřává.

A právě proto se Zemědělský svaz České republiky rozhodl podnítit akci s názvem Dny českého zemědělství, která se uskuteční ve dnech 14. a 15. června 2019. Desítky zemědělských podniků po celé republice otevřou své brány, aby se veřejnost, děti a školy mohly přesvědčit na vlastní oči, jak to na podobných farmách vypadá.

„Měnit obraz zemědělství v očích veřejnosti je dlouhodobý proces a nikdo jiný to za nás neudělá. Do této celostátní akce jsme se rozhodli jít proto, abychom zviditelnili naše zemědělské podniky a ukázali, jak hospodaří. Je nezbytné seznámit laickou veřejnost se zemědělstvím jako takovým, aby si uvědomila, jak moc je důležité a jak práce v něm vypadá,“ říká předseda svazu Martin Pýcha. „Uvědomujeme si, s jakými problémy se české zemědělství potýká a také vnímáme nedostatek mladých perspektivních pracovníků, kteří jsou vzhledem k moderním technologiím v zemědělství nepostradatelní. Jednou z cest, jak tuto situaci řešit a ukázat dětem, rodičům a vlastně celé veřejnosti, že dnešní zemědělství představuje perspektivní, moderní a srovnatelně placenou práci jako v jiném průmyslu, jsou právě Dny českého zemědělství.“

Brány desítek vybraných zemědělských podniků v jednotlivých regionech České republiky se otevřou jednak pro laickou veřejnost, ale v pátek také pro školy. Seznam podniků, kteří se k akci připojili a v jakém čase otevřou své brány, můžete nalézt v interaktivní mapě na webu projektu Zemědělského svazu s názvem Zemědělství žije! podpořeného Ministerstvem zemědělství, jenž si již sedmým rokem klade za cíl zemědělskou osvětu laické veřejnosti.

A jak takový den bude vypadat? Většina podniků si sestavuje program na míru vlastním možnostem. Základem každé akce budou komentované prohlídky zemědělské techniky, stájí s hospodářskými zvířaty, ale také celého provozu. Doprovodný program je již v režii každého. Neměly by chybět zábavně naučné aktivity pro děti i dospělé v podobě naučné stezky a poznávacích soutěží, či obecné informace o zemědělství, jež vyvrátí obecné mýty o tomto oboru. 

Sedět v kabině traktoru či pohladit telátko je snem snad každého děcka. A ruku na srdce, kdo z dnešních dětí měl možnost vidět živou krávu? Pokud tedy pomineme ty, které jsou dnes v zoologických zahradách… Využijte tak jedinečné možnosti a přijeďte si zažít zemědělství na vlastní kůži.

Aktuality

  • Jarní zemědělec 2024

    Na Výstavišti Lysá nad Labem právě probíhá 58. veletrh zemědělství, zahrádkářství a potravinářství, Jarní zemědělec 2024. Letošní ročník je spojen s výstavou zemědělské techniky. Náš stánek Zemědělství žije! najdete uprostřed zvířecího pavilonu. Navštivte nás, můžete si zasoutěžit v poznávání zvířat, zemědělských plodin, semen, či si zkusit své znalosti na naučné stezce o zemědělství. Jsme tu pro všechny věkové kategorie, od předškoláků po středoškoláky, až do neděle 24.3.

  • Zemědělství žije! i v Praze

    Prosinec byl pro nás ve znamení besed na základních školách v Praze. Navštívili jsme Základní školu Korunovační na Letné a Základní a mateřskou školu Jaroslava Seiferta na Žižkově. Povídání a poznávací soutěže doprovázela vánoční atmosféra a mnoho smíchu. Těšíme se na další setkání.

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.