Úvodní strana » Články » Za zemědělstvím a zvířaty do Brna

Za zemědělstvím a zvířaty do Brna

Veletrh Animal tech a Národní výstavu hospodářských zvířat na brněnském výstavišti během čtyř dní navštívilo na 37 tisíc návštěvníků. A i my jsme byli při tom. Zemědělství žije! totiž připravilo v pavilonu F naučný koutek na ploše 84 m2, který především v neděli 12. května a ve středu 15. května doslova praskal ve švech. Výstavou modelů zemědělské techniky a stájí, ukázkou plodin pěstovaných v České republice, ale i trenažerem dojení a dalšími poznávacími soutěžemi prošlo bezmála 18 tisíc návštěvníků včetně 9 tisíc dětí.

 

 

Zemědělský svaz nachystal kromě tradičních poznávacích soutěží semen, zvířat, strojů, krmiv a potravin také výstavu 26 plodin pěstovaných v české republice. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout sušené plodiny, ale i semínka a fotografie z polí, a ještě se dozvědět, proč se pěstují, odkud pochází a k čemu dále slouží. Informovanost o českém zemědělství podpořily také vystavené grafy, které ukázaly, kolik se u nás pěstuje plodin, chová hospodářských zvířat a další důležité údaje ze zemědělství. Zaběhlé mýty pak napomohly odstranit obrázkové plakáty.

Především děti a tatínkové ocenili výstavu modelů zemědělské techniky a farmy, jíž připravili nadšení mladíci ze společnosti Agrosumak a Střední školy zemědělské v Přerově. Vítanou atrakcí byla i umělá kravička, kterou šlo podojit. Kravičku zapůjčil Svaz chovatelů holštýnského skotu.

Každodenní bitka nejmenších s rodiči se odehrála v semínkovišti (pískovišti s pšenicí). Dětem se totiž vůbec nechtělo pryč. Pískoviště i hračky dovezla ČMSCH.

Středeční program patřil školám. Na naučnou stezku napříč výstavou přišlo 15 objednaných školních skupin s 320 dětmi. Studenti Střední školy v Tišnově se zhostili provedení na jedničku. A díky studentům ze Střední zemědělské školy v Poděbradech se děti dozvěděly také zajímavosti o chovu masného skotu, prasat, ovcí a koz. K dojnému skotu podal vysvětlení Svaz chovatelů českého strakatého skotu i Svaz chovatelů holštýnského skotu. O národních plemenech se děti dozvěděly na VÚŽV a k zemědělství pak na stánku Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Závěr naučné stezky tvořila stanoviště k rostlinné výrobě, mechanizaci a potravinám na stánku Zemědělství žije!, kde si zároveň děti vyzkoušely dojení, či další poznávací soutěže.

Aktuality

  • Jarní zemědělec 2024

    Na Výstavišti Lysá nad Labem právě probíhá 58. veletrh zemědělství, zahrádkářství a potravinářství, Jarní zemědělec 2024. Letošní ročník je spojen s výstavou zemědělské techniky. Náš stánek Zemědělství žije! najdete uprostřed zvířecího pavilonu. Navštivte nás, můžete si zasoutěžit v poznávání zvířat, zemědělských plodin, semen, či si zkusit své znalosti na naučné stezce o zemědělství. Jsme tu pro všechny věkové kategorie, od předškoláků po středoškoláky, až do neděle 24.3.

  • Zemědělství žije! i v Praze

    Prosinec byl pro nás ve znamení besed na základních školách v Praze. Navštívili jsme Základní školu Korunovační na Letné a Základní a mateřskou školu Jaroslava Seiferta na Žižkově. Povídání a poznávací soutěže doprovázela vánoční atmosféra a mnoho smíchu. Těšíme se na další setkání.

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.