Úvodní strana » Články » Ve Včelíně v Brništi to žije!

Ve Včelíně v Brništi to žije!

V Brništi si mohou děti na vlastní kůži vyzkoušet, zda se by se jim jednou líbilo pracovat v zemědělství. Centrum inkluzivního vzdělávání Včelín se od školního roku 2021/2022 otevřelo pro děti z mateřských a základních škol a hendikepované. Přeshraniční vzdělávací program „Hledám své povolání snů“ dává dětem možnost vyzkoušet si například péči o krávy, včely, slepice a krocany, nebo práci se dřevem a kovem.

Včelín se nachází v jedné z nejstarších původních budov v Brništi – č.p. 16, která prošla kompletní rekonstrukcí. Útulné a dřevem vonící prostředí dává dětem jedinečnou možnost „být na pár dní hospodářem“. Mohou se naučit vyrábět sýr, jak se peče chléb, či jak správně obdělávat půdu a pěstovat například kukuřici nebo dýně. Mají zde i tréninkovou kuchyni a v přilehlé budově dřevařskou dílnu. Ve Včelíně a jeho okolí je také otevřená naučná výstava „Jak se žilo na vesnici“, kde návštěvníci mohou poznat, jak se hospodařilo dříve - např. práce na tkalcovském stavu, pletení svetru, nebo jak funguje máselnice.

Obrázek5.jpg
V přízemí hlavní budovy je pro veřejnost otevřená kavárna „Jako doma“, která láká původním zařízením a příjemnou vesnickou atmosférou.

5.jpg
Působení Ekocentra ZOD Brniště je znát nejen v obci, ale i v jejím okolí. Kromě založení Včelína se také například starají o naučné stezky v okolí Brniště. Můžete se zde vydat na Stezku Hastrmanů, stezku Sochy ve skalách a stezku Lesopark Brniště.

Obrázek6.jpg

Daniela Krčmová

Aktuality

  • Jarní zemědělec 2024

    Na Výstavišti Lysá nad Labem právě probíhá 58. veletrh zemědělství, zahrádkářství a potravinářství, Jarní zemědělec 2024. Letošní ročník je spojen s výstavou zemědělské techniky. Náš stánek Zemědělství žije! najdete uprostřed zvířecího pavilonu. Navštivte nás, můžete si zasoutěžit v poznávání zvířat, zemědělských plodin, semen, či si zkusit své znalosti na naučné stezce o zemědělství. Jsme tu pro všechny věkové kategorie, od předškoláků po středoškoláky, až do neděle 24.3.

  • Zemědělství žije! i v Praze

    Prosinec byl pro nás ve znamení besed na základních školách v Praze. Navštívili jsme Základní školu Korunovační na Letné a Základní a mateřskou školu Jaroslava Seiferta na Žižkově. Povídání a poznávací soutěže doprovázela vánoční atmosféra a mnoho smíchu. Těšíme se na další setkání.

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.