Úvodní strana » Články » Střípky z DOD: Příběh potravin na Farmě Netluky (7. – 8. 6. 2024)

Střípky z DOD: Příběh potravin na Farmě Netluky (7. – 8. 6. 2024)

Naučná stezka o více než dvaceti naučných zastaveních má za cíl ukázat a objasnit především dětem, jak vznikají potraviny, které jsou součástí jejich denní potřeby.

Setkají se u nás s domácími zvířaty, poznají realitu faremního provozu – chov skotu a prasat – i v tematických celcích – příběh masa, mléka a vajec. Na políčkách vidí, jak ve skutečnosti vypadají hlavní zemědělské plodiny, naučnou formou zjistí vše zajímavé o pěstování obilovin a o jejich dalším zpracování i mnoho dalšího.

Velice oblíbenou akci na účelovém hospodářství Výzkumného ústavu živočišné výroby, v.v.i. v Netlukách navštěvují každoročně tisíce dětí s rodiči. Snahou organizátorů je každý ročník ještě více zpopularizovat, a přitáhnout tak pozornost celých rodin. Program je vždy koncipován jako dvoudenní: PÁTEK – program je připraven pro žáky I. stupně základních škol z Prahy a okolí. SOBOTA – program je určen pro širokou veřejnost, především rodiče s dětmi.

Pátečního programu lektorované naučné stezky se zúčastnilo 21 tříd, celkem 483 žáků v doprovodu 43 pedagogů z pražských základních škol a Středočeského kraje. Žáci si v cíli naučné stezky ověřili získané nové znalosti ve vědomostním testu a obdrželi odměny.

Sobotní naučnou stezku pro širokou veřejnost s tradiční poznávací a vědomostní soutěží navštívilo 439 školních a předškolních dětí v doprovodu rodičů, prarodičů, přišly i maminky s kočárky, skupiny cykloturistů, celkem téměř okolo 2000 návštěvníků.

 

***

Připravil: Tomáš Brýl

Aktuality

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.