Úvodní strana » Články » „Nebojím se obklopit mladými lidmi,“ říká Monika Nebeská (ZD Všestary)

„Nebojím se obklopit mladými lidmi,“ říká Monika Nebeská (ZD Všestary)

Jedním z největších producentů brokolice u nás je Zemědělské družstvo Všestary. Zeptali jsme se předsedkyně představenstva, paní Moniky Nebeské, jak se daří brokolici a cibuli nejenom pěstovat, ale také zajistit její odbyt, a zajímalo nás také, jak vidí angažmá žen v zemědělství a co je podle ní pro tento obor důležité.

Pavlína Havlová: Dnes bereme brokolici za superpotravinu a rádi z ní připravujeme rychlá a zdravá jídla. Brokolice se přitom na našem jídelníčku objevuje až teprve posledních pár desetiletí. Před rokem 1989 jsme ji skoro neznali. Jak se k nám její konzumace vůbec rozšířila?

Monika Nebeská: Brokolice je pradávná plodina. Nejsem sice historik, ale četla jsem kdesi, že ji pěstovali na Apeninském poloostrově Etruskové ještě před příchodem italských kmenů. Ale máte pravdu, že u nás se začala pěstovat až v 80. letech, k většímu rozšíření došlo až koncem 90. let. Možná to souvisí i s tím, že lidem se otevřely hranice, začali tak poznávat i jinou než tradičně českou kuchyni a navykat chuť i na jiné potraviny. A protože v té době přišla i vlna zájmu o zdraví a zdravé potraviny, obliba brokolice výrazně stoupla. Ano, prý je to superpotravina – i když já toto označení nemám ráda a rozhodně ho nepoužívám.

Vzpomenete si, kdy jste brokolici jedla poprvé?

Určitě to bylo v těch 90. letech a pravděpodobně jsem ji jedla připravenou tím nejobyčejnějším způsobem, tj. uvařenou ve vodě, a chutnala mi. Dnes bych si ji připravila radši v páře, protože tak se uchová víc cenných látek v ní obsažených.

Jak vznikl nápad doplnit pěstování cibule právě brokolicí?

Naším vlajkovým produktem byla po dlouhá léta Všestarská cibule, držitelka chráněného zeměpisného označení původu Evropské unie od r. 2008. V posledních letech se ale poměrně změnily klimatické podmínky, spotřebitelská poptávka, a i způsoby pěstování cibule se zefektivnily. Přemýšleli jsme, jak na tyto změny zareagovat. Navíc máme v družstvu šikovné kolegy z Holandska, kteří měli know-how, a tak jsme si řekli, že to zkusíme. Pěstování brokolice jsme zaváděli postupně, letos jsme plochu jejího pěstování opět rozšířili a pěstujeme ji zhruba na 100 hektarech. Zasázíme 3 miliony kusů ročně a veškerá produkce putuje do tuzemských obchodů. A jakou cestou se dáme příští rok? To v tuto chvílí ví jen hvězdy...

Jak náročné je pěstování brokolice – musíte ji chránit před různými škůdci, jak?

Brokolice je poměrně náročná plodina. Je hodně citlivá na výkyvy počasí, potřebuje hodně slunce, ale zase ne nadměrná vedra bezprostředně po výsadbě brokolice, to by došlo k zabrzdění vývoje růžic, které nemusí dospět do tržní zralosti před nástupem podzimních mrazů. Je taky citlivá na nepříznivé povětrnostní podmínky. Vyžaduje prostě specifické podmínky a její pěstování je tedy náročné. Tím, že máme závlahový systém a kvalitní půdy, tak se u nás pěstovat dá. Letos nebojujeme se suchem, naopak je srážek víc a jaro bylo chladnější. Nízké teploty zpomalily vývoj rostlin zhruba o 3 týdny.

Jaké ocenění letos brokolice u vás vypěstovaná získala?

Brokolice je všeobecně velmi zdravá, nabitá vitamíny a minerály. Brokolice je bohatá na vlákninu, beta karoten, vitaminy C a E, kyselinu listovou, minerály, flavonoidy. Zároveň má nízký obsah cukrů a tuků, což z ní činí potravinu nejen velmi zdravou, ale i dietní. Byla doložena také antikarcinogenní aktivita brokolice. Významnou roli při ní hrají glukosinuláty – sirné sloučeniny s výrazným preventivním účinkem proti nádorovému bujení. A u té všestarské to platí obzvlášť, neboť je vypěstovaná v našem regionu, na české půdě a pod českým nebem. I proto jsme ji spolu se Všestarskou cibulí přihlásili do soutěže Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje.

Brokolice se poměrně rychle kazí. Jak bychom ji měli ideálně skladovat?

Ano, rychle ovadá, a pokud je skladována ve vlhku, může i plesnivět. Důležité je koupit brokolici co nejčerstvější a ideálně ji hned zkonzumovat. Skladovat se v domácích podmínkách dá v chladničce, v suchém igelitovém pytlíku, maximálně do 10 dnů.

Jakým způsobem máte zajištěný odbyt, aby se brokolice dostala k zákazníkovi v co nejkratší době?

Ve Všestarech začala sklizeň brokolice v červnu. Letos jsme kromě dodávky brokolice našim velkoobchodním partnerům zavedli prodej brokolice přímo ze dvora. Brokolici sklízíme velmi časně ráno ručně, aby se zachovala její křehkost, a ihned putuje do chladícího boxu. Zákazník tak může mít v poledne na stole brokolici, která časně ráno ještě čerpala sílu z všestarské půdy.

Proslulá je i vaše všestarská cibule, která si drží chráněné zeměpisné označení původu EU. Kdy bude v prodeji ta? Mohou si ji zákazníci přijet nakoupit přímo k vám a uskladnit si ji na zimu?

Její sklizeň začala před 14 dny a stále ještě probíhá. I tu mohou zákazníci najít na pultech obchodů, ale i přímo „ze dvora“. První letošní cibule se již představila svým zákazníků na naší „vostré“ party – Oslavě Všestarské cibule a brokolice, která rozjela svou jízdu 11. 9. 2021.

Na závěr našeho rozhovoru mi dovolte otázku, jak obecně vidíte uplatnění žen v zemědělství?

Obecně si myslím, že ženy mohou najít uplatnění v jakémkoliv oboru a jakýkoliv obor mohou pozvednout. A v zemědělství to platí stejně. Naštěstí už odešla doba, kdy žena ve vedení zemědělského podniku byla vnímána jako rarita a některými konzervativnějšími muži byla nahlížena s určitými předsudky. Přitom ženy disponují řadou schopností, které jsou právě v managementu dobře využitelné: umí dělat více věcí najednou, dobře plánují a hospodaří s časem, jsou empatičtější a vnímavějším k lidským potřebám, svojí biologickou podstatou jsou naučené, že před těžkými úkoly se neuhýbá. Musí se ale od mužů naučit více si věřit a nepodceňovat se. A nebát se obklopit se mladými lidmi – věkový průměr kolem mne je v tuto chvíli 32,5 roku, což je v zemědělství velmi neobvyklé. Možná i proto nebo právě proto nemám pocit, že by ženy u nás měly menší možnosti uplatnění, mladá generace je v tomto ohledu přeci jen pokrokovější.

***

Monika Nebeská je úspěšná manažerka v zemědělství, kterou mimo jiné mezinárodní magazín Forbes v roce 2021 zařadil do prestižního žebříčku 150 nejvlivnějších žen Česka. Je držitelkou řady dalších ocenění (TOP10 Manažer roku 2015, Ocenění Manažer odvětví zemědělství a služby) a nositelkou čestného titulu Lady Pro 2013 a Lady Pro 2020. Stojí za vybudováním moderní a stabilní společnosti, která je úspěšná doma i v zahraničí.   

Monika Nebeská, Pavlína Havlová

Aktuality

  • Zemědělství žije! i v Praze

    Prosinec byl pro nás ve znamení besed na základních školách v Praze. Navštívili jsme Základní školu Korunovační na Letné a Základní a mateřskou školu Jaroslava Seiferta na Žižkově. Povídání a poznávací soutěže doprovázela vánoční atmosféra a mnoho smíchu. Těšíme se na další setkání.

  • „Nestačí jen smysluplně naplánovat a napsat kurikulum,“ říká garantka zemědělských oborů SŠ

    Se Zdeňkou Szebestovou z Národního pedagogického institutu ČR a expertním členem pracovní skupiny tohoto projektu jsme hovořily o návrzích a vizích inovace oborové soustavy v zemědělství pro střední školy. Jednou z vizí je zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím rozvoje spolupráce škol a firem. Například, že by zemědělci na sebe vzali část zodpovědnosti za vzdělávání třeba prostřednictvím poskytování většího rozsahu kvalitních praxí pro žáky zemědělských oborů. Do budoucna by tak škola nemusela být jediným vzdělávacím subjektem, ale – s patřičným zázemím – by vzdělávání mohlo být přeneseno, častěji, než je tomu nyní, do praxe, a naopak odborníci z praxe by mohli učit na školách. K zavedení změn je však zapotřebí konsenzu mnoha aktérů. Jak zařídit, aby s výsledkem byli spokojeni zaměstnavatelé, školy a konečně i žáci? Proč je důležité nastavit oborovou soustavu tak, aby byla prostupná, flexibilní a umožňovala celoživotní vzdělávání? „Do budoucna se budeme muset celoživotně vzdělávat

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.