Úvodní strana » Články » Na skok ke kolegům do Švédska

Na skok ke kolegům do Švédska

Studenti 3. ročníku Vyšší odborné a Střední zemědělské školy Benešov se v rámci programu Erasmus+ vypravili na návštěvu do spřátelené střední zemědělské školy Munkagårdsgymnasiet, která se nachází v oblasti Halland ve Švédsku, jižně od hlavního města Göteborg.

První den našeho výletu zabrala převážně cesta. Letěli jsme z Prahy, přes Frankfurt nad Mohanem do Göteborgu, kde se k nám připojili ještě studenti z Velké Británie. Po příjezdu jsme měli možnost prohlédnout si historické město Vadstena, které leží u druhého největšího švédského jezera Vättern. Zde jsme mohli v rámci odpočinku nasát středověkou atmosféru a ochutnat místní specialitu, řízek ve sladké omáčce.

Den druhý už se nesl v duchu zemědělské techniky. Vyrazili jsme do sídla společnosti VÄDERSTAD, která se zabývá obděláváním půdy a technologii setí. Na začátku jsme absolvovali prezentaci, v čem jsou stroje VÄDERSTAD výjimečné a na co se specializují, pak následovalo předvedení v praxi. Bylo to pro nás velmi poučné a zajímavé. Poté nás čekala cesta na ubytování nedaleko střední zemědělské školy Munkagårdsgymnasiet. Škola je obklopena přírodou a leží na pobřeží Severního moře.
Následující dopoledne jsme dostali prostor představit námi připravené prezentace o zemědělství v České republice. Poté jsme, rozděleni na menší skupiny, strávili odpoledne na nedaleké farmě, která pěstuje obiloviny, olejniny a brambory a zaměřuje se na zavlažování.

Poslední den před odjezdem jsme navštívili výukové prostory školy. Místní učitelé a studenti nás provedli celým areálem a my jen tiše záviděli a obdivovali. Mají mnohem více půdy, zvířat i mechanizace. Zajímavá byla pro nás i prohlídka farmy s bioplynovou stanicí, která vyrábí bioplyn do aut jako palivo. Zpáteční let nám sice komplikovalo velké množství bouřek nad Evropou, ale plní dojmů a nadšení jsme museli uznat, že tak náročná a dlouhá cesta opravdu stála za to.  Dovezli jsme si mnoho inspirace a krásných vzpomínek a těšíme se na další příležitosti.

Matěj Gruber, student 3. ročníku Střední zemědělské školy Benešov,
obor Agropodnikání

 

WhatsApp Image 2022-05-29 at 17.36.17 (1).jpgUkázka techniky ve společnosti VÄDERSTAD.

Aktuality

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.