Úvodní strana » Články » Kravín, tábor pro telátka

Kravín, tábor pro telátka

Pojďte se s námi podívat pod pokličku příměstského tábora „Kravín, tábor pro telátka“, pořádaného v 1. zemědělské a.s. Chorušice.

Dávno pryč jsou doby, kdy byly děti zvyklé vídat a starat se o hospodářská zvířata chovaná běžně v hospodářstvích svých dědečků, babiček či tet z vesnice, hlavně během letních prázdnin. Natož pak, aby se dostaly přímo do chodu kravínů nebo prasečáků. Dnes jsou v mini farmách a v zoo hospodářská zvířata vítanou změnou pro mnoho dětí díky tomu, že si k nim mohou vlézt do ohrady, se zvířaty se pomazlit a nakrmit je přímo z ruky. To nám prostě přijde líto, a tak jsme se to letos již podruhé pokusili alespoň maličko napravit s dětmi z Chorušic a blízkého okolí a přiblížit jim chod moderního kravína a co obnáší zemědělská činnost.

Děti, stejně jako v loňském roce, čekal nabitý program – výroba originálních potiskovaných triček s kraví tématikou, vlastnoruční výroba sýrů z čerstvě nadojeného mléka, samozřejmě seznámení se s prostředím a chodem areálu a starost o telátka. Také jsme byli na návštěvě u chovatelů drobného zvířectva a měli přednášku o dravcích. Nebyl by to náš tábor, kdyby chybělo jedno z nejoblíbenějších – netradiční koupání se. Fotky jsou opět ke shlédnutí na Facebooku SUPRACHOR.

PHOTO-2021-08-13-19-44-58 2.jpg
Stihli jsme ale i výletovat – v úterý na farmu Tehov, kde jsme strávili krásný den ve společnosti koní, mazlivých krav, ovcí a drůbeže a jejich báječných ošetřovatelů, a ve čtvrtek na zámek Kačina – do muzea českého venkova, přilehlého parku a nedalekého muzea zemědělské techniky v Čáslavi. K vidění toho bylo opravdu mnoho.

Novinkou v letošním roce bylo bludiště v kukuřičném poli s plněním úkolů do táborové hry, ale především jednonoční společné přespání v areálu doplněné noční bojovkou s opékáním buřtů.

PHOTO-2021-08-13-19-40-02.jpg
A tak doufám, že nebudu mluvit jen za náš organizační tým, když řeknu, že to bylo opět úžasné. Děkuji všem, kteří nám pomohli zajistit bezproblémový chod a předali nám své vědomosti a zkušenosti. Také děkuji dětem, které byly zapálené pro věc a tvořily nám úsměv na tvářích.

Barbora Vítová, 1. zemědělská a.s. Chorušice

Aktuality

  • Jarní zemědělec 2024

    Na Výstavišti Lysá nad Labem právě probíhá 58. veletrh zemědělství, zahrádkářství a potravinářství, Jarní zemědělec 2024. Letošní ročník je spojen s výstavou zemědělské techniky. Náš stánek Zemědělství žije! najdete uprostřed zvířecího pavilonu. Navštivte nás, můžete si zasoutěžit v poznávání zvířat, zemědělských plodin, semen, či si zkusit své znalosti na naučné stezce o zemědělství. Jsme tu pro všechny věkové kategorie, od předškoláků po středoškoláky, až do neděle 24.3.

  • Zemědělství žije! i v Praze

    Prosinec byl pro nás ve znamení besed na základních školách v Praze. Navštívili jsme Základní školu Korunovační na Letné a Základní a mateřskou školu Jaroslava Seiferta na Žižkově. Povídání a poznávací soutěže doprovázela vánoční atmosféra a mnoho smíchu. Těšíme se na další setkání.

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.