Úvodní strana » Články » Dny českého zemědělství se konají ve dnech 24. září až 2. října 2021

Dny českého zemědělství se konají ve dnech 24. září až 2. října 2021

Zemědělský svaz České republiky i letos pokračuje v úspěšné celorepublikové akci Dny českého zemědělství, k níž se připojí na 60 podniků a farem. Jednotný celorepublikový termín konání je stanoven na 24. září – 2. října 2021, tedy tak, aby ve všední dny mohly být pozvány děti ze škol a vybranou sobotu či neděli laická veřejnost, vlastníci půdy, členové družstev atd.

Celkem 7 podniků se už do této akce zapojilo v červnu a červenci 2021 (s celkovou návštěvností 2000 lidí včetně 450 dětí). 

Vyzýváme podniky, které stále váhají s otevřením bran svých podniků, aby neváhaly – jejich podpory si velmi vážíme. Máme velmi dobrou zkušenost s tím, jak tuto akci vnímá veřejnost. Zájem ze strany základních škol a školek je rok od roku větší.

Smyslem a cílem této akce je představit veřejnosti zemědělství, práci v něm a fungování zemědělských podniků, a tím přispět k pozitivnímu vnímání zemědělství jako zajímavého a moderního oboru.

Tyto dny otevřených dveřích v zemědělských podnicích, školních statcích a na farmách jsou jedinečnou příležitostí ukázat veřejnosti, že zemědělství je velmi důležitý obor, bez něhož by se ani laická veřejnost neobešla. Pro větší dopad celé akce je třeba, aby se k akci připojilo co nejvíce zemědělců po celé republice.

Měnit obraz zemědělství v očích veřejnosti je dlouhodobý proces, ale nikdo jiný to za nás neudělá. Kampaně a útoky na zemědělce jsou mnohdy vedeny bez důkladného prozkoumání problému a řešeny pouze jednostranně bez uvážení všech dalších okolností. Proto jsme se rozhodli podpořit tuto celostátní akci a ukázat, že to, co děláme, neděláme špatně, a že naším prvořadým úkolem je starat se o hospodářská zvířata a půdu tak, abychom mohli udržitelně produkovat potraviny.

Dny otevřených dveří tak přináší jedinečnou možnost, jak pozitivní kontaktní kampaní měnit vnímání celého zemědělství v očích laické veřejnosti a docílit tím nejen uznání naší práce, ale i získat nové potenciální pracovníky, které chybí nejen v zemědělství, ale například i ve výzkumných institucích.

Pro více informací nahlédněte do přehledu podniků, které už Dny českého zemědělství mají pevně stanoveny.

Těšíme se na vás!

 

Aktuality

  • Jarní zemědělec 2024

    Na Výstavišti Lysá nad Labem právě probíhá 58. veletrh zemědělství, zahrádkářství a potravinářství, Jarní zemědělec 2024. Letošní ročník je spojen s výstavou zemědělské techniky. Náš stánek Zemědělství žije! najdete uprostřed zvířecího pavilonu. Navštivte nás, můžete si zasoutěžit v poznávání zvířat, zemědělských plodin, semen, či si zkusit své znalosti na naučné stezce o zemědělství. Jsme tu pro všechny věkové kategorie, od předškoláků po středoškoláky, až do neděle 24.3.

  • Zemědělství žije! i v Praze

    Prosinec byl pro nás ve znamení besed na základních školách v Praze. Navštívili jsme Základní školu Korunovační na Letné a Základní a mateřskou školu Jaroslava Seiferta na Žižkově. Povídání a poznávací soutěže doprovázela vánoční atmosféra a mnoho smíchu. Těšíme se na další setkání.

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.