Úvodní strana » Články » Den pravdy aneb derniéra starého vola

Den pravdy aneb derniéra starého vola

Na začátku září se v zemědělských podnicích po celé naší republice konají Dny českého zemědělství, jejichž smyslem je představit jednotlivé podniky široké veřejnosti. Dalším cílem těchto dnů je vysvětlit, proč a jakým způsobem podniky hospodaří, neboť veřejnost o práci zemědělců sdílí často mylné představy zakládající se na neznalosti praktických možností moderního hospodaření.

První z řady těchto akcí se konala v sobotu 5. září 2020 na farmě Ing. Jaroslava Láda v České Metuji. Akce se nesla v duchu hesla Den pravdy aneb derniéra starého vola. O zábavu a dobrou náladu návštěvníků se staral předseda Jaroslav Lád, který na sebe bral roli agrobarona, průmyslového zemědělce a špinavé zemědělské pracky a sekundoval mu při tom celý jeho tým. V jejich doprovodu jsme si mohli prohlédnout farmu a její moderní vybavení. Co všechno tu bylo pro návštěvníky k vidění?

Ve stáji mají 400 dojnic v laktaci. Krávy před porodem jsou přemístěny do porodního boxu, kde mají více prostoru a klidu před porodem. Telata jsou po porodu přemístěna do boudiček, starší se umisťují do společné ohrady. Dojení, které probíhá 23 hodin denně, zajišťují roboti umístění ve středu stáje. Zbylou hodinu se na farmě provádí sanitace. Stáj, která je větraná, zajišťuje dokonalou výměnu vzduchu i tepelnou pohodu zvířat. Lóže dojnic jsou zastýlaná upraveným separátem. Přihrnování krmiva je zajištěno automatickým přihrnovačem. Úklid kejdy ve stáji zajišťují hydraulické lopaty do propadel ve středu stáje pod zaroštované samočistitelné shromaždiště.

Všechny tyto inovace na farmě umožnily, aby se o chod dojírny staralo pouze 5 osob a současně se zvýšila produkce mléka.

V areálu farmy je umístěna bioplynová stanice o výkonu 1,2MW. Tato tepelná energie se využívá na vlastní spotřebu farmy.

Během prohlídky stáje si návštěvníci prošli připravenou stezkou pravdy, na níž se seznámili jak s historií farmy od vazné stáje s nevyhovujícími hygienickými podmínkami až k dnešní vzdušné stáji řízené roboticky, tak i s obtížemi financování, které stojí na složitých schvalovacích procesech.

I dětský návštěvník a rodiny s dětmi si přišly na své. Mimo poznávací a dovednostní soutěže byla pro děti nachystána soutěž o nejhezčí kreslenou jabloň. Vítězné kresby budou vystaveny při slavnostním vyhlášení Stromu roku a podpoří tak výsadbu nových stromů.

V průběhu dne promluvili o významu našeho zemědělství a jeho budoucnosti Ing. Zdeněk Jandejsek z Agrární komory a Ing. Martin Pýcha ze Zemědělského svazu ČR.

Za příjemně strávený den a mnoho nových informací patří organizátorům velký dík.

2.jpg

3.jpg

Aktuality

  • Poskytli jsme záštitu soutěže Mladý zemědělec

    Poskytli jsme záštitu soutěže Mladý zemědělec, která je určena žákyním a žákům 7. a 8. tříd základních škol a jejím cílem je zvýšit povědomí žáků o zemědělství.

  • Zdravé stravování podpoří projekt „Půl talíře"

    Včera byla oficiálně zahájena kampaň projektu „Půl talíře“, který má za cíl propagovat zdravější stravování mezi Čechy. Tato kampaň, podpořená Evropskou unií a Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo, klade důraz na konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce jako nezbytné součásti vyvážené stravy.

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.