Úvodní strana » Články » Není mléko jako mléko

Není mléko jako mléko

Máte rádi mléko? Já strašně. Poslední dobou je však velký trend nahrazovat živočišná mléka rostlinnými nápoji. I já jsem tomuto trendu chtěla na chvíli podlehnout. Vyzkoušela jsem tedy několik druhů těchto rostlinných nápojů, které jsou v obchodech dostupné.

Podle mého názoru chuť mléka KRAVSKÉHO se žádnému jinému rostlinnému nápoji nevyrovná, což potvrzuje i test, který před několika lety provedli odborníci na Vysoké škole chemicko-technologické. Dle anonymního senzorického HODNOCENÍ rostlinných nápojů zařadili mezi vzorky i dvě skutečná mléka. Všichni hodnotitelé je jednoznačně poznali a chuťově ohodnotili nejvýše. Nejhůře tenkrát dopadl nápoj makový.

A co se týká CHEMICKÉHO SLOŽENÍ? To je samozřejmě diametrálně odlišné. KRAVSKÉ MLÉKO je významným zdrojem dobře využitelného vápníku, plnohodnotných bílkovin, které jsou základním stavebním kamenem našich SVALŮ, a obsahuje i řadu VITAMÍNŮ (A, D, E a K) rozpustných ve vodě, ale i v tucích. Výživová hodnota rostlinných nápojů není zdaleka tak komplexní (podle prof. Ing. Jany Dostálové, CSc.), o čemž jsem se přesvědčila i jako LAIK
z obalu zakoupeného Mandlového nápoje, kde obsah mandlí byl okolo 1,5 %. Co tvoří ten ZBYTEK, to není žádné TAJEMSTVÍ: VODA, cukr, zahušťovadla, takže éčka. NENÍ PRAVIDLEM, ŽE VŠE NOVÉ MUSÍ BÝT LEPŠÍ.

Aktuality

  • Jarní zemědělec 2024

    Na Výstavišti Lysá nad Labem právě probíhá 58. veletrh zemědělství, zahrádkářství a potravinářství, Jarní zemědělec 2024. Letošní ročník je spojen s výstavou zemědělské techniky. Náš stánek Zemědělství žije! najdete uprostřed zvířecího pavilonu. Navštivte nás, můžete si zasoutěžit v poznávání zvířat, zemědělských plodin, semen, či si zkusit své znalosti na naučné stezce o zemědělství. Jsme tu pro všechny věkové kategorie, od předškoláků po středoškoláky, až do neděle 24.3.

  • Zemědělství žije! i v Praze

    Prosinec byl pro nás ve znamení besed na základních školách v Praze. Navštívili jsme Základní školu Korunovační na Letné a Základní a mateřskou školu Jaroslava Seiferta na Žižkově. Povídání a poznávací soutěže doprovázela vánoční atmosféra a mnoho smíchu. Těšíme se na další setkání.

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.