Úvodní strana » Články » Najdi svého zemědělce – mapa s více než 360 prodejními místy

Najdi svého zemědělce – mapa s více než 360 prodejními místy

Zemědělský svaz ČR vytvořil projekt Najdi svého zemědělce, jehož cílem je přiblížit prodejní místa výrobců a chovatelů konečnému spotřebiteli.

Zákazník v prodejně ze dvora obdrží nejen čerstvé a kvalitní produkty vyrobené a vypěstované na území ČR, ale svým nákupem také podpoří regionální zemědělce.

Prodejci prodávají bez marže zprostředkovateli a bez dopravy zboží na velké vzdálenosti.

Abychom Vám umožnili hledání svého zemědělce ve Vašem okolí, připravili jsme pro Vás interaktivní mapu regionálních zemědělců, kteří nabízejí přímý prodej svých produktů.

Na této mapě naleznete na 360 prodejních míst ve všech regionech.

Jednotlivá prodejní místa lze vyhledat podle klíčových slov (tj. podle názvu, adresy nebo PSČ dané lokality).

Ke každému vyhledanému prodejci naleznete bližší informace: jeho adresu, otevírací dobu, kontaktní údaje a druh nabízeného produktu. Mezi nabízenými produkty jsou například ovoce a zelenina, krmiva, pečivo, nápoje nebo maso.

Jednou z dalších komodit, kterou si na mapě můžete vyhledat, je prodej mléka z tzv. mlékomatů nebo přímo z mléčnice. Po prvním nadšení z mlékomatů prodej v těchto automatech bohužel klesá. I přes zrušení některých mlékomatů si můžete čerstvé mléko stále koupit.

Cena mléka je stejná, ne-li nižší než v obchodních řetězcích.

U většiny mlékomatů se dají zakoupit lahve na mléko jak plastové, tak i skleněné o objemu
0,5 l a 1 litr. V mlékomatu je umístěn tank, který mléko chladí na 4°C. Tato teplota omezuje výskyt bakterií, ale zároveň zachovává plnou chuť mléka. Čerstvé mléko je bohaté na vitamíny a minerální soli s plnou tučností, která se pohybuje mezi 3,5–4 %.

Mléko je většinou nepasterizované a před použitím je vhodné ho převařit. Nepasterizované mléko má tu výhodu, že si z něho můžete vyrobit domácí mléčné produkty, ať už se jedná
o máslo, tvaroh, sýry nebo jogurty. 

Tereza Halová, Zemědělství žije!

IMG_20201122_121349.jpg

Ledeko.png

Aktuality

  • Poskytli jsme záštitu soutěže Mladý zemědělec

    Poskytli jsme záštitu soutěže Mladý zemědělec, která je určena žákyním a žákům 7. a 8. tříd základních škol a jejím cílem je zvýšit povědomí žáků o zemědělství.

  • Zdravé stravování podpoří projekt „Půl talíře"

    Včera byla oficiálně zahájena kampaň projektu „Půl talíře“, který má za cíl propagovat zdravější stravování mezi Čechy. Tato kampaň, podpořená Evropskou unií a Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo, klade důraz na konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce jako nezbytné součásti vyvážené stravy.

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.