Úvodní strana » Články » Besedování se žáky na 3. ZŠ v Rakovníku

Besedování se žáky na 3. ZŠ v Rakovníku

I přes nepříznivou situaci, kdy každou chvíli hrozí, že do karantény bude muset jít buď celá třída, nebo celá škola, se snažíme školy navštěvovat a pořádat v nich besedy.

Minulý pátek jsme navštívili 3. základní školu v Rakovníku. Přivítaly nás děti ze dvou druhých a dvou čtvrtých tříd. Na otázku, kolik rodičů pracuje v zemědělství, se sice zvedla sotva jedna ruka v každé třídě, nic to ale nevypovídalo o tom, kolik toho děti o zemědělství vědí a že je toto téma zajímá.

Všechny děti si byly vědomy, že potraviny bereme z půdy, o kterou bychom se měli náležitě starat, nebo od zvířat, kterým musíme věnovat náležitou péči. Byť jsme navštívili městskou školu, našel se v ní žák, který exceloval v poznávací soutěži zemědělských strojů. Sypal jejich názvy a funkce z rukávu, stejně jako žáci, kteří navštívili náš stánek Zemědělství žije! v Kámeni u Pelhřimova. Ovšem ti k nám zavítali v doprovodu svých otců, kteří jim byli ve výkladu o zemědělství silnou oporou.

V poznávacích soutěžích došlo i tentokrát na legraci. Třeba když se děti nechaly nachytat na otázku, kolik žaludků má kráva (má jeden, a ten má čtyři části). V zápalu nadšení se přihlásil žák, který vykřikl, že kráva má žaludky čtyři – a výborně vyjmenoval jeho všechny 4 části.

2_2.jpg

Veselí vzbudil i postřikovací stroj, který děti často mívají za „stříkačku“, nebo obrázek obyčejné brambory, kterou málokdo pozná, protože je vyobrazena v květu.

Na závěr jsme se domluvili se vstřícnými učitelkami, které nás do školy pozvaly, že povypráví o průběhu besedy i svým kolegyním z druhého stupně, a že se na školu vrátíme nejlépe ještě v tomto roce. Tentokrát za žáky, kteří se už pomalu rozhodují o svém budoucím povolání, což je pro nás vždycky radost a zase trochu jiná práce. 

2_3.jpg

 

Aktuality

  • Poskytli jsme záštitu soutěže Mladý zemědělec

    Poskytli jsme záštitu soutěže Mladý zemědělec, která je určena žákyním a žákům 7. a 8. tříd základních škol a jejím cílem je zvýšit povědomí žáků o zemědělství.

  • Zdravé stravování podpoří projekt „Půl talíře"

    Včera byla oficiálně zahájena kampaň projektu „Půl talíře“, který má za cíl propagovat zdravější stravování mezi Čechy. Tato kampaň, podpořená Evropskou unií a Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo, klade důraz na konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce jako nezbytné součásti vyvážené stravy.

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.