Úvodní strana » Články
  • Dutinoví pěvci osídlili budky nainstalované v otevřené zemědělské krajině velmi rychle

    Projektu Stanislava Šimka na obnovu populací dutinových pěvců v zemědělské krajině není ani rok a už přinesl výsledky, které jsou nad očekávání. Nově vyvěšené budky v krajině, která je využívána pro produkční formu hospodaření, ptáci okamžitě obsadili, zahnízdili v nich a vyvedli novou generaci. Do lokalit, pro které byl typický nedostatek přirozených dutin, se tak začínají vracet zástupci dutinových pěvců a s nimi i ptačí zpěv. O další vyvěšování budek mají zájem už nejenom zemědělské podniky, ale i podniky, jejichž předmět činnosti se zemědělstvím vůbec nesouvisí.

  • Roboti ve službách zemědělců: první robotický traktor v Česku nepotřebuje řidiče a zvládne toho mnoh

    Praha, 20. října 2023 - První robotický traktor v České republice nepotřebuje řidiče a je plně autonomní. Představili ho zástupci České technologické platformy pro zemědělství ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze. Zemědělci si od vyšší míry automatizace slibují zvýšení efektivity procesů, snížení nákladů v dlouhodobém horizontu a lepší možnost přizpůsobit se potřebám přírody a krajiny. Využití robotických traktorů může do budoucna pomoci i s kritickým nedostatkem pracovních sil v zemědělství.

  • Sklizeň brambor je v plném proudu

    Zaktualizovali jsme pro vás mapu pěstitelů brambor. Můžete si vybrat, zda si brambory sami nasbíráte, nebo koupíte čerstvě sklizené přímo od zemědělce. Nahlédněte do mapy a najděte si, kde ve vašem okolí můžete nakoupit brambory přímo ze dvora zemědělského podniku. Nemusíte jezdit daleko a podpoříte českého pěstitele!

  • Lomnický selský den

    Uplynulý víkend jsme se s naším stánkem Zemědělství žije! vydali do podhůří Jizerských hor na Selský den, který pořádal ZEOS Lomnice v Lomnici nad Popelkou.

  • Na celý kraj najednou padla šedá clona a za necelých 20 minut bylo v ZOD Rataje „sklizeno“

    Po řádění supercely v ZOD Rataje v červenci tohoto roku zapsal pojišťovací agent do protokolu 99% škodu. Něco takového už dlouho neviděl. S předsedou družstva Ing. Josefem Sedláčkem jsme mluvili o tom, že se museli s touto ztrátou vyrovnat nejenom po stránce ekonomické, ale i po té psychologické. Vždyť z minuty na minutu přijdete o smysl své práce.

  • Jablečná sezóna začíná

    Ovocnáři začínají sklízet první odrůdy jablek! Opět pro vás zveřejňujeme mapu prodejců jablek ze dvora a mapu samosběrů jablek. Neváhejte! Najděte si svého ovocnáře ve vašem okolí a nebudete muset nakupovat předražená jablka v supermarketech.

  • Jak ořou mistři

    Mistrovství České republiky v orbě. Podívejte se, jak započal trénink na Střední škole řemeslné v Jaroměři. Na Střední škole řemeslné v Jaroměři začal trénink na mistrovství republiky v orbě...

  • Oslava sklizně na Letenské pláni

    Uplynulý víkend jsme se s naším projektem Zemědělství žije! zúčastnili Dožínek na Letenské pláni. Program celého dne byl velmi bohatý, zejména pro ty nejmenší návštěvníky.

  • Sejdeme se na Zemi živitelce

    Již za necelý týden se otevřou brány českobudějovického výstaviště a začne tradiční výstava Země živitelka, jejíž součástí jsou i národní dožínky. Snad již v té době budete mít svoji úrodu pod střechou a budete mít čas, a hlavně chuť přijet. Novinek, které by vás zajímali z profesionálního hlediska, zřejmě příliš nenajdete, od toho jsou jiné speciálně zaměřené akce. Ale je to dobrá příležitost pro setkání s kolegy z oboru, s obchodními partnery a hlavně přáteli. Věřím, že se mezi přátele mohu počítat i já a všichni mí kolegové z kanceláře.

  • Den otevřených dveří v ZOD SLEZSKÁ DUBINA

    Dne 23. června 2023 uspořádalo Zemědělské a obchodní družstvo SLEZSKÁ DUBINA v době od 13.00 hodin Den otevřených dveří, který byl určen nejen pro členy družstva a spolupracující firmy, ale také pro širokou veřejnost.

Aktuality

Projekt je realizován s finanční podporou
Ministerstva zemědělství.